Les Corts Valencianes que eixiran de les elecciones del propvinent 24 de maig seran triades, per primera volta, amb el vot de moltes persones que encara no havien nascut quan s’instal.laren els governs de la dreta a la Generalitat Valenciana. S’incorpora una nova generació de valencianes i valencians a la vida política, i això ens obliga a reflexionar sobre el sentit de la proposta que ara t’oferim.

Compromís és un projecte polític on confluïm persones i organitzaciones unides per la nostra adscripció a l’espai de l’esquerra socialment transformadora que defensa, alhora, la sostenibilitat ambiental i la idea del País Valencià com a espai vivencial dotat d’una entitat plena. Potser, però, que aquestes idees no suposen res per a tú. La desregulació mundial dels mercats i la corrupció generalitzada han afavorit una economia especulativa que ens ha portat a la major estafa política, econòmica i social que s’ha conegut en dècades, unida a un descrèdit institucional immens. Davant d’aquesta situació real, per a què valen ara les idees de Compromís?

Potser que persones que ara votaran no sàpiguen que la democràcia vigilada en que vivim, tot i les seues mancances, no ha sigut fruit d’un regal dels poderosos, sinò d’una llarga lluita per aconseguir espais de llibertat, igualtat, respecte i progrés per a totes i tots. Compromís és reconegut com el continuador d’eixes lluites, i treballa per retornar la política, l’economia i la societat als seus vertaders protagonistes, les persones. Ara anem a rescatar persones, a rescatar el Poble que entre totes i tots conformem, a rescatar la terra sobre la què hi vivim i els seus recursos. Ho farem des de la realitat, des de la quotidianeitat del dia a dia, sense solucions mesiàniques ni elaborades en despatxos llunyans.

Compromís és el canvi, perquè apostem per noves formes de governar que col.loquen les persones al seu centre. Compromís és revolucionari, perquè propugna la fraternitat com a principi d’actuació per aconseguir la felicitat de totes i tots. Compromís és radical, perquè anem a l’arrel dels problemes. Amb Compromís, tornem a somriure.

Hem lluitat molts anys contra la mentida, a les institucions, al carrer, als tribunals. La mentida d’un model polític corrupte, d’una economía improductiva de casino, d’una depredació del territori i dels nostres recursos ambientals, d’una expulsió forçada dels joves del nostre mercat laboral, d’una radiotelevisió que ja no existeix, d’unes institucions de control que no controlen res, d’una identitat manipulada des de la desvergonya i els complexos dels manipuladors.

Compromís existeix per retornar a la gent la convicció del que realment hem segut sempre, un Poble actiu, emprenedor, responsable, integrador i en pau amb sí mateix. Anem a recuperar l’orgull del que som, una part de la Mediterrània des de la que mirem al futur i ens connectem amb el Món, i ho farem donant la paraula a les persones, perquè només des de la participació activa podrem ser vertaders propietaris de les nostres vides.

Tens a les mans el programa amb que Compromís es presenta a les eleccions a Corts Valencianes. És un text obert, perquè volem comptar amb el teu vot però, sobre tot, aspirem a comptar amb la teua voluntat de canvi per governar i, si cal, rectificar, sempre des de l’honestedat i l’amor per la veritat.

En aquest programa trobarás les nostres propostes per gaudir d’una vida plena. Parlem dels drets i llibertats individuals, dels drets col.lectius i de solidaritat com instruments per cohesionar la societat, de la protecció i millora de l’espai que ens envolta. Parlem des de la pluralitat i la transversalitat, perquè totes les persones som plurals en les nostres vivències i incidim en tots els aspectes de la realitat amb les nostres actuacions diàries. Parlem des del coneixement que ens dóna el nostre treball constant a les Corts, al Congrés dels Diputats, al Parlament Europeu, a les diputacions provincials, als ajuntaments, sempre fent aportacions des de la il.lusió i la coherència.

El programa ha sigut fruit d’una elaboració col.lectiva de molts centenars de persones integrades en les comissions sectorials de Compromís. Cadascuna d’eixes persones ha aportat els seus coneiximents, el seu bagatge professional, la seua experiència, la seua sensibilitat i, sobre tot, el seu desig de dipositar a les teus mans un document útil per col.locar el País Valencià on li pertoca estar, al mapa mundial dels pobles que destaquen per la seua pràctica de la igualtat i per la projecció externa dels valors de la democràcia i el progrés.

Les solucions màgiques són difícils de trobar, però a Compromís tenim la fortuna de comptar amb una gran massa de persones laborioses que han fet possible el treball programàtic que t’oferim. La majoria d’eixes persones seran desconegudes per a tú, i possiblement continuaran sent-ho quan Compromís assumisca el govern del canvi, però sabem que estan presents, que són el present. Eixa és la nostra força.